dimanche 26 janvier 2020

Marmelade d'oranges amères

Les meilleures des confitures pour moi, ce sont certainement les marmelades d'agrumes si prisées des Britanniques... June Turner me les a faites découvrir lors de mes premiers échanges avec l'Eggar's School d'Alton. J'y suis resté fidèle tous les matins .Val ,l'épouse de Robin   en fait chaque année 
La recette traditionnelle peut être revisitée


Aujourdh'hui 25 janvier j'ai décidé de faire une marmelade d'oranges amères

 Il faut faire attention de ne pas rater la saison des oranges amères chaque année en janvier - février ! 

 Cela se fait en plusieurs jours, macération, cuisson et re-cuisson toujours avec le les oranges du départ. 

J'ai ramené 3 kg d'oranges amères


Pour 30 pots:
3 kg d'oranges amères non traitées (bio)
6 litres d'eau
6 kg de sucre Laver et éplucher les oranges, ôter le reste de la fleur, c'est la seule chose que l'on jette.


Couper chaque quartier de pulpe en 2 et mettre de côté les pépins


 dans un bol.

 Recouper les écorces en lamelles fines avec un bon couteau, (une paire de ciseaux ou bien le hachoir pour aller plus vite!) 




Mettre  dans un grand récipient: écorces mondées, chair d'orange,et pépins enfermés dans une gaze ,
Laisser tremper au moins une nuit


2 h à petits bouillons






Voici la recette de Val

The jar I gave you was made with bitter Seville oranges which we can only buy in UK during about six 6 weeks from end of January.  I imagine they must be available in France too.  However, the season may be over now. 
I also vary the recipe at other times of the year using a mixture of sweeter or blood oranges (orange sanguine), grapefruit, limes and lemons.  Most recipes give twice the amount of sugar to fruit.  However, we prefer a less sweet preserve, so I always reduce the sugar content. 
I always use a pressure cooker. 

1.5 kg Seville oranges
2 lemons
2kg sugar
1.5 ltr water 

Wash fruit thoroughly and halve.
Put in pressure cooker with 750ml water. 
 Cook on high for 10-15mins until skin is soft. 
 Remove oranges and leave until cool enough to handle.  
Leave juice and lemons in cooker. 
 Cut oranges into quarters.  With small sharp knife remove pulp, pips and pith and put back in pan with juice.  
Put peel to one side.  Add remaining 750ml water and cook again for 10mins. 
 Thinly slice peel.  When pulp has finished cooking, strain through sieve or muslin into pan, squeeze to extract as much juice as possible. 
 Warm sugar in a low oven temperature.  
Add to juice with peel. 
Dissolve sugar over low heat .  
Bring to boil in open pan. Boil until setting temperature is reached.  
Check by putting teaspoon on to cold saucer, or by “flake” dripping from a wooden spoon.  
Leave for about 10mins so that peel disperses evenly.  
Pot into sterilised warm jars.  
Cover with wax discs, lids and/or cellophane



30 bocaux  de 360 g =10800 g
10.8 kg

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